Stimate Client,
Daca intentionati sa cumparati obiecte/ bijuterii de argint este bine sa retineti urmatoarele aspecte:
- In primul rand, in function de greutate, argintul poarta unul din urmatoare marcaje, in functie de puritatea lui: 750; 800; 875; 916; 925 sau argint fin 999;
Evident, cel mai intalnit este cel de puritate 92,5% de unde si marcajul 925, iar 800 e tot marca a argintului, insa de puritate mai mica (nu neaparat mai prost calitativ, dar evident cu un procent mai mic de argint).
Argintul 925 mai poarta denumirea de Sterling Silver, astfel ca in unele tari argintul poate fi marcat cu SS (de la Sterling Silver) in locul clasicului 925.
- In al doilea rand, culoarea argintului ar trebui sa fie uniforma.
Daca obiectul prezinta variatii de culoare, cel mai probabil e placat. Dar cum, acest aspect e destul de greu de observat cu ochiul liber si la orice lumina si mai ales daca obiectul are si pietre sau detalii care nu permit observarea clara, este bine sa observam si urmatoarele detalii:
- Cum arata marcajul inscriptionat.
Un marcaj corect, de tipul 925, nu este niciodata foarte mic, in asa fel incat sa nu poata fi citit.
- Foarte rar marcajul 925 este singur.
La bijuteriile mai vechi, langa 925 se scriau diverse simboluri care descifrate insemnau tara/ orasul de provenienta, destinatia si anul in care a fost facut. La bijuteriile mai noi, cu greutati peste 2 grame, vor aparea marci de responsabilitate langa 925, cum ar fi initialele sau simbolul magaznului, producatorului si/sau oficiului unde a fost autentificat. Aceste marci de responsabilitate nu se vad cu ochiul liber, practic ai nevoie de o lupa pentru a vedea initialele producatorului.
Deci, ce trebuie sa scrie langa 925 ca sa fim convinsi ca e adevarat?
Sa ne concentram pe obiectele din argint:
(Firma/ numele/ initialele celui care a autentificat bijuteriile), urmata de puritatea argintului (in general 925, dar nu uitati ca exista si alte procente sau poate fi marcat si ca Sterling sau SS), urmata de Simbolul/Initialele oficiului care a testat bijuteria.
Acestea sunt cele 3 stante care pot sa existe pe un obiect de argint. Insa, optional, marcajul se poate continua cu alte detalii, cum ar fi anul in care a fost executat, gramajul total etc.
Totusi, la modul obiectiv, daca un produs e foarte mic sau delicat ca si constructie (cum ar fi cerceii care nu pot fi marcati decat pe inchizatoare sau pandantivele care nu pot fi marcate decat pe toarta) exista posibilitatea sa nu contina marcajul 925.
Dar, aceste exceptii fiind mentionate, un produs care se vrea de argint si e suficient de mare pentru a fi marcat corespunzator, insa nu este, e posibil sa nu fie decat un fals.
Iata si cateva metode „babesti” pentru a determina daca un obiect este din argint:
-
Testul magnetului:
Aproprie un magnet de obiectul care presupui ca e de argint. Daca il atrage, atunci acesta nu este din argint. Daca nu il atrage insa, nu inseamna neaparat ca e de argint, ci ca nu e fier. Este totusi un semn bun si un prim pas care exclude ca obiectul nu este din fier.
-
Bicarbonatul:
Probabil ca ai auzit deja ca apa cu bicarbonat de sodiu ajuta la curatarea argintului. Reteta spune sa lasi argintul peste noapte in apa cu bicarbonat iar a doua zi sa il freci cu o carpa moale. Aceasta metoda merge perfect si ca test. Argintul se va curata prin acest proces si isi va recapata culoarea argintie, in timp ce un obiect fals, chiar si placat, se va innegri foarte puternic si va deveni imposibil de curatat.
Va multumim pentru parcurgerea acestui articol. Pentru mai multe informatii puteti accesa articole interesante pe enciclopedia online wikipedia.
Echipa Dumneavoastra, ColibriArt.