Ghid despre curatarea bijuteriilor din argint
De ce ajungem sa neglijam bijuteriile noastre de argint? Raspunsul este unul simplu si asa cum probabil ni s-a intamplat multora dintre noi, lasam bijuteriile in cutiile lor pentru ca din pacate, dintr-un motiv neplacut, acestea isi pierd luciul inconfundabil al argintului nou. Motivul pentru acest lucru este legat de chimia materialului, astfel cand hidrogenul si sulful intra in contact cu argintul, se leaga chimic de suprafata lui si il fac sa para murdar sau patat.
Un nou inceput pentru bijuteriile Dumneavoastra din argint
Dar stati linistiti pentru ca bijuteriile din argint bine intretinute va pot oferi multi ani de bucurii si pot deveni adevarate mosteniri de familie, deoarece evident, argintul este metal pretios. Asa ca nu astepta pana bijuteriile tale isi pierde stralucirea intr-atat incat sa nu-ti mai placa sa le porti. Da o noua sansa argintului tau!
Din fericire, intretinerea argintului si restabilirea lustrului poate fi extrem de simpla. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi cateva sfaturi despre cum trebuie intretinut si curatat argintul.
Astfel, in continuare am incercat sa alcatuim un ghid cat mai complet, dar fara a emite afirmatii ca vom raspunde la toate intrebariile dumneavoastra, dar care cu siguranta va vor face sa va iubiti din nou bijuteriile de argint si sa reincepeti sa le purtati.
Cateva informatii despre metalul pretios numit argint
Pentru a putea sa avem grija mai bine si mai usor de bijuteriile din argint este bine sa stim cativa din termenii consacrati referitor la argint, dupa cum urmeaza:
- Puritatea argintului, determina cat de maleabil este metalul pretios si cat de repede isi va pierde luciul. Astfel, cu cat este mai mare puritatea cu atat metalul se indoaie mai usor si isi va pierde luciul mai repede. De exemplu argintul cu puritate .950 se indoaie mai usor si isi pierde luciul mai repede decat argintul .925, tocmai pentru ca are o puritate mai mare.
- Un alt termen care descrie conditia argintului este acela de “oxidat”.
Intretinerea profesionala a bijuteriilor din argint:
In cazul in care aveti bijuterii care sunt puternic degradate si nu aveti timp sa va ocupati de ele, le puteti duce la un curatator profesional de argint. De asemenea piesele vechi, fragile sau foarte valoroase ar trebui lasate in grija profesionistilor.
Intretinerea preventiva a bijuteriilor din argint:
-
Evitarea expunerii bijuteriilor cu diverse substante:
Contactul bijuteriilor cu substante chimice domestice sau cu apa cu clor si orice substanta care contine sulf (ex. maioneza, oua, mustar, ceapa, latex, etc.) vor determina coroziune si pierderea luciului – asadar va recomandam sa scoateti bijuteriile de argint atunci cand faceti diverse activitati prin casa.
Lumina directa a soarelui determina de asemenea pierderea lustrului, deci scoateti bijuteriile de argint cand mergeti la plaja sau la mare.
Lotiunile, cosmeticele, fixativul sau alte produse pentru par, dar si parfumurile – sunt daunatoare argintului si vor accelera pierderea luciului. Acesta este motivul pentru care recomandam ca femeile sa isi puna bijuteriile doar dupa ce si-au terminat pregatirea.
-
Depozitarea:
Cum simpla expunere la aer duce la pierderea lustrului, modul ideal de depozitare a argintului este in pungute de plastic cat mai etanse. Nu puneti insa mai multe piese in aceiasi punguta, pentru ca argintul este un metal moale si piesele se pot zgaria una pe alta. Lanturile si bratarile ar trebui tinute deschise tot din acest motiv. Daca nu pot fi folosite pungute de plastic, atunci asigurati-va ca zona de depozitare are umiditate scazuta.
-
Lustruirea:
Simpla lustruire a argintului cu o carpa moale din bumbac da rezultate bune daca oxidarea nu e prea grava. Dar pentru ca argintul este moale si se poate zgaria usor, se poate folosi un material special pentru curatarea argintului, dar se obtin rezultate bune si cu orice tip de tesatura care nu lasa scame si nu este abraziva (gen microfiber). Nu folositi hartie sau panza obisnuita pentru ca fibrele din acestea sunt abrazive si pot zgaria argintul.
Cand lustruiti, folositi miscari lungi de du-te-vino care oglindesc textura argintului. Nu frecati in cercuri pentru ca asta tinde sa mareasca toate micile zgarieturi. De asemeni, folositi parti diferite din material pentru a evita sa depuneti la loc oxizii pe care tocmai i-ati curatat. Puteti utiliza un betisor de urechi pentru a ajunge la zonele mai ascunse. Aveti grija la produsele care sunt doar placate cu argint pentru ca o lustruire excesiva poate indeparta complet stratul de argint si rezultatul final poate fi mai rau decat era la inceput.
Bijuteriile mai pot fi lustruite cu substante speciale, dedicate unor astfel de activitati si care pot fi cumparate din magazine de specialitate (vezi produsele din magazinul ColibriArt )
Sfaturi practice pentru intretinerea si curatarea bijuteriilor:
Pentru acele cazuri in care simpla lustruire nu este suficienta pentru a reda stralucirea pieselor, va puteti face singuri solutii de curatare economice si ecologice folosind ingrediente din propria bucatarie.
Trebuie insa avut grija la tipul de bijuterie pe care doriti sa-l curatati, de aceea este contraindicat sa imersati in solutii de curatare bijuterii care contin perle sau pietre opace (turquoise, opal, carnelian, onix) deoarece riscati sa deteriorati aceste pietre delicate. (eventual le clatiti doar pentru scurt timp daca devin foarte murdare).
Dupa ce folositi solutia de curatat piesa trebuie bine clatita in apa la chiuveta sau bine stearsa cu o carpa moale. Acest lucru este foarte important in special pentru piesele cu detalii fine sau cele gravate, pentru ca solutia poate ramane in aceste mici crevase sau fisuri si se poate intari acolo, fiind apoi greu de indepartat. Apoi uscati piesele cu material microfiber pentru a evita aparitia de pete albe de la uscarea apei.
-
Solutie din apa si sapun:
Apa calda si un detergent simplu de curatare a vaselor, fara amoniac sau fosfati, sunt prima linie de aparare care trebuie folosite in cazul in care simpla lustruire nu da rezultatele asteptate. Oricum apa si sapunul trebuie folosite inainte de oricare din restul metodelor descrise mai jos.
-
Solutie din bicarbont de sodiu si apa:
Puteti sa va faceti singuri o pasta din bicarbonat de sodiu si apa si folositi o carpa de curatat pentru a o aplica. Nu exagerati cu cantitatea, nu trebuie folosit foarte mult. Pentru piesele gravate, stantate sau cu detalii fine puteti subtia pasta cu mai multa apa si puteti folosi o periuta de dinti veche si mai moale (ca sa nu zgarie) pentru a ajunge in micile crevase, fisuri si detalii. Apoi clatiti bine piesa in apa calda la chiuveta si uscati cu o carpa uscata.
-
Solutie din ulei de masline si suc de lamaie:
Amestecati cca. 120 ml de suc de lamaie cu cca. 5 ml ulei de masline intr-un vas. Apoi, inmuiati o carpa de microfibra in solutie si curatati cu ea piesele de argint, dupa care clatiti si uscati.
-
Solutie din otet alb si bicarboat de sodiu:
Aceste tip de solutie poate fi folosit pentru cazurile mai severe in care discoloratiile avansate nu permit direct lustruirea. Se prepara solutia prin amestecarea a 120 ml de otet alb cu cca 30ml (doua linguri) de bicarbonat de sodiu (o sa faca spuma!). Lasati la inmuiat cca. 2-3 ore apoi clatiti bine si stergeti.
-
Solutie din Bicarbonat de sodiu, sare, o folie de aluminiu si apa fiarta:
Ne putem folosi de o reactie chimica simpla pentru a ne curata argintul. Tot ce ne trebuie este bicarbonat de sodiu, sare si folie de aluminiu. Acoperiti un vas termorezistent cu folia de aluminiu, cu fata mai stralucitoare in sus. Puneti piesele de argint pe folia de aluminiu. Adaugati apa clocotita pana cand piesele sunt acoperite apoi puneti cate doua linguri (cca. 30ml) de bicarbonat de sodiu si de sare. Agitati solutia pentru a se dizolva bine toate granulele – nu vrem ca ele sa zgarie metalul. Reactia care are loc determina ca oxidarea argintului sa fie transferata la folia de aluminiu. In cca. 5-10 minute discoloratia dispare ca prin minune; fiti pregatite pentru miros de oua stricate, de la sulfurile care ies din argint. Scoateti apoi piesele (nu folositi manusi de cauciuc, pentru ca au sulfiti in compozitie) si clatitile bine cu apa; apoi uscati-le. Argintul ar trebui sa fie stralucitor de curat si gata sa te faca sa arati din nou fabulos!
Combinatii: Daca piesele sunt intr-un stadiu mai avansat de deteriorare, puteti folosi mai multe din aceste metode; in diverse combinatii pentru a va restaura piesele si a le face sa luceasca din nou.
Va multumim pentru parcurgerea acestui articol. Pentru mai multe informatii puteti accesa articole interesante pe enciclopedia online wikipedia. Echipa Dumneavoastra, ColibriArt.